Treintypen in China: hogesnelheidstreinen en slaaptreinen

China is een immens land, met een zeer groot inwonersaantal. Ter voorbereiding van de Olympische spelen in 2008, is de Chinese overheid begonnen met het moderniseren en het uitbreiden van het treinnetwerk en daar is zij nog steeds mee bezig. Volgens de laatste informatie is het treinnetwerk nu ongeveer 127.000 km lang en verbind hij alle 23 provincies van China. Hiervan bestaat ongeveer 30.000 km uit hogesnelheidslijnen voor hogesnelheidstreinen of kogeltreinen. Het immense netwerk strekt zich uit van het ‘Siberische’ Noorden, tot aan het tropische eiland Hainan in het Zuiden van China. Van Shanghai op zeeniveau, tot aan het ‘Roof of the World’ Lhasa Tibet, met een hoogte van circa 4.400 meter boven zeeniveau.

Met zo’n uitgebreid treinnetwerk in China, zijn er dus zeer mooie treinreizen te maken!

Hogesnelheidslijnen in China

Om efficiënt je reis te plannen, is het belangrijk om de verschillende treintypen te kunnen onderscheiden. De treinen in China kunnen worden onderverdeeld in verschillende klassen, die variëren in:

 • Snelheid: hogesnelheidstreinen (kogeltreinen/bullet train) of normale treinen
 • Accommodatie: stoelen of bedden

China Hogesnelheidstreinen/Kogeltreinen/bullet trains

De hogesnelheidstreinen of kogeltreinen in China rijden over het algemeen, met een snelheid van ongeveer 200 a 350 kilometer per uur. De werkelijke snelheid van de treinen ligt aan het type trein en het traject. Het snelste traject, is het traject van Beijing naar Shanghai en weer terug. Bepaalde G-hogesnelheidstreinen de zogenaamde ‘复兴号 Fuxing’ treinen, kunnen op dit traject een topsnelheid van 350 kilometer per uur halen.

Hogesnelheidstrein van Beijing naar Shanghai 1.340 kilometer in 4 uur

De afstand van het Beijing Zuid treinstation naar het Shanghai Hongqiao treinstation, is 1.340 kilometer. Met een Chinese hogesnelheidstrein is het mogelijk, om dit traject comfortabele en in slechts 4 uur en 18 minuten af te leggen! De trein stop slechts drie keer, 2 minuten op Jinan West, 2 minuten op Nanjing Zuid en de 3de keer op het eindstation in Shanghai.

De gemiddelde snelheid van deze trein, is dus een verbazingwekkende 321 kilometer per uur!

Een tip voor de echte snelheidsjunkies:

de snelste operationele trein in China is de ‘Maglev’ trein in Shanghai. Deze trein rijdt alleen van het Shanghai Pudong Internationaal vliegveld naar het Longyang Road station en dat doet hij, met een maximumsnelheid van 421 kilometer per uur!

Verschillende type treinen in China: hogesnelheidstreinen en normale treinen

De naam van een trein in China is opgebouwd uit: een letter en een aantal cijfers of alleen maar uit cijfers. De eerste letter geeft aan wat voor type trein het betreft, kijk bijvoorbeeld naar de volgende treinen:

 • C8007 Zhangjiajie West – Changsha
 • D28 Harbin West naar Beijing.
 • G1 Beijing Zuid naar Shanghai Hongqiao
 • K1556 Shanghai naar Guilin Noord
 • T282 Liuzhou naar Zhangjiajie
 • Z21 Beijing – Lhasa
 • 2671 Taiyuan naar Xian

De verschillende treinen kan je onderverdelen in: CD, GKT, & Z-treinen, daarnaast is er ook een klasse met alleen maar cijfers.

 • Hogesnelheidstreinen de C, D, & G-treinen:dit zijn hogesnelheidstreinen die over het algemeen overdag tussen grote steden rijden en alleen zitplaatsen hebben.
 • Normale treinen de K, T, & Z-treinen:rijden 24 uur per dag, tussen grote steden en normale steden en hebben zitplaatsen en slaapaccommodaties.
 • 4 Cijfer treinen:rijden 24 per dag, maar stoppen in vergelijking met de K,T & Z-treinen ook in kleine steden en doen daarom langer over dezelfde route. 4 Cijfer treinen zijn uitgerust met zitplaatsen en slaapaccommodaties.
HogesnelheidstreinGemiddelde snelheidTopsnelheid
G-trein225 – 325 km/h350 km/h
D-trein150 – 275 km/h300 km/h
C-trein225 – 325 km/h350 km/h
Normale trein
Z-trein100 – 140 km/h160 km/h
T-trein80 – 120 km/h140 km/h
K-trein60 – 100 km/h120 km/h
4 Cijfer trein80 – 100 km/h100 km/h
Snelheden van de treinen in China

China Hogesnelheidstreinen: de C, D & G treinen

Hogesnelheidstreinen zijn treinen die met de letter C, D of G beginnen. De voorkant van deze treinen lijkt op een ‘kogel’, vandaar de benaming ‘kogeltrein’ of ‘bullet train’. Dit zijn zeer futuristische, snelle, comfortabele, schone en goed uitgeruste treinen.

Volgens onszelf en onze klanten zijn de C, D & G-hogesnelheidstreinen de beste treinen, om snel en comfortabel door China te reizen.

G-hogesnelheidstrein: dit is een lange afstand hogesnelheidstrein, die tussen grote steden rijdt en slechts op een aantal stations een tussenstop maakt. Een G-trein heeft de beschikking over: ‘businessclass stoelen’, ‘1ste klas stoelen’ en ‘2de klas stoelen’. Er zijn een aantal G-hogesnelheidstreinen die ook ’s nachts rijden, deze hebben naast ‘2de klas stoelen’ ook ‘zachte bedden’.

Een aantal trajecten waar deze hogesnelheidstreinen rijden: Beijing – Hongkong, Beijing – Shanghai, Xian – Kunming, Changsha – Chengdu, Chongqing – Guilin et cetera.

D-hogesnelheidstrein: dit is een middelmatige tot langeafstand hogesnelheidstrein die tussen middelgrote en grote steden rijdt. Een D-trein heeft over het algemeen de beschikking over: ‘1ste klas stoelen’ en ‘2de klas stoelen’, sommige treinen hebben echter ook ‘businessclass stoelen’. Er zijn een aantal D-hogesnelheidstreinen die ook ’s nachts rijden, deze hebben naast ‘2de klas stoelen’ ook ‘zachte bedden’.

Een aantal trajecten waar deze hogesnelheidstreinen rijden: Beijing – Pingyao, Pingyao – Xian, Kunming – Dali, Yangshuo – Guilin et cetera.

C-hogesnelheidstrein: dit is een hogesnelheidstrein voor korte afstanden. Een C-trein heeft de beschikking over: ‘businessclass stoelen’, ‘1ste klas stoelen’ en ‘2de klas stoelen’. Op het traject Beijing – Zhangjiakou rijden sinds januari 2020 volledig automatische C-hogesnelheidstreinen, die het traject met een snelheid van 300 – 350 kilometer per uur afleggen.

Een aantal trajecten waar deze hogesnelheidstreinen rijden: Beijing – Tianjin, Chengdu – Leshan, Changsha – Zhangjiajie et cetera.

China Normale snelheidstreinen: : Z, T, K & 4 Cijfer treinen

Z-trein: dit is een snelle directe slaaptrein die een beperkt aantal grote stations en populaire locaties aandoet. Een Z-trein heeft over het algemeen de beschikking over: ‘zachte bedden’, ‘harde bedden’ en ‘harde stoelen’. Op een aantal trajecten, zoals: Beijing – Xian en Beijing – Shanghai hebben bepaalde Z-treinen ook ‘luxe zachte bedden’.

Een aantal trajecten waar deze Z-treinen rijden zijn: Beijing – Harbin, Beijing – Xian, Beijing – UrumqiBeijing – Shanghai, Guilin – Shanghai et cetera.

Een Z-trein is de perfecte manier om tussen verschillende interessante steden te reizen. Over het algemeen vertrekt een Z-trein in de avond en arriveert hij de volgende morgen op het eindpunt.

T-trein: dit is een snelle trein die grote en middelmatige stations aandoet. Een T-trein heeft over het algemeen de beschikking over: ‘zachte bedden’, ‘harde bedden’ en ‘harde stoelen’.

Een aantal trajecten waar deze T-treinen rijden zijn: Xian – Luoyang, Guilin – Shanghai, Kunming – Guilin et cetera.

K-trein: dit is een snelle trein die grote en middelmatige stations aandoet. Een K-trein heeft over het algemeen de beschikking over: ‘zachte bedden’, ‘harde bedden’ en ‘harde stoelen’.

Een aantal trajecten waar deze K-treinen rijden zijn: Shanghai – Chengdu, Guangzhou – Kunming, Xiamen – Beijing et cetera.

4 Cijfer trein: dit is de langzaamste normaal beschikbare trein in China, omdat deze elk station op de route aandoet. Een 4 Cijfer heeft over het algemeen de beschikking over: ‘zachte bedden’, ‘harde bedden’ en ‘harde stoelen’.

Een 4 Cijfer trein rijdt bijvoorbeeld op het traject: Pingyao – Xian.

Lees hier over de “Accommodaties & Voorzieningen” in de Chinese treinen. Voor treinroutes “Populaire treinreizen in China” en hier kan je treintickets boeken: “Boeken treintreintickets“.