Reizen tijdens Chinees Nieuwjaar / Lentefestival

Als je van plan bent, om midden januari tot eind februari naar China af te reizen, dan is het belangrijk, om te weten dat de Chinezen tijdens deze periode: het ‘Chinees Nieuwjaar’ vieren. Dit is voor Chinezen, het belangrijkste feest van het jaar. Tijdens deze periode zullen treinkaartjes dus snel zijn uitverkocht en zal het zeer druk zijn op het treinstation.

In China zelf, noemen ze het trouwens niet ‘Chinees Nieuwjaar’, maar het ‘Lentefestival’ in het Chinees ‘春节 Chunjie’. De koudste dagen van het jaar zijn voorbij en de lente staat weer voor de deur. Planten gaan weer groeien en hun vruchten kunnen weer worden geplukt.

Engelse vertalingen voor dit feest zijn: ‘Chinese New Year’ , ‘Spring Festival’ of ‘Lunar New Year’.

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar is gebaseerd op de stand van de maan, elk jaar valt het nieuwe jaar dus op een andere datum. Dit jaar begint het nieuwe jaar op 25 januari 2020 en volgend jaar op 12 februari 2021.

Officiële vakantie en drukte

Van 24 januari tot 30 januari hebben de Chinezen een officiële vakantie. Deze vakantieperiode, noemen ze in China de ‘Golden Week’ oftewel de ‘Gouden Week’. De verwachting is dat miljoenen mensen op reis gaan. De grote steden lopen voorafgaand deze periode helemaal leeg en dat kan je echt merken, iedereen gaat naar het platteland, om bij hun familie te zijn.

Na de festiviteiten gaat iedereen weer naar huis, dus het zal zeer moeilijk zijn, om treinkaartjes te bemachtigen. Mocht een bepaalde trein al zijn uitverkocht, wees niet getreurd, want wij kunnen vaak toch nog treinkaartjes aankopen.

Lees hier meer over Chinese feestdagen & drukke periodes.

Mocht je nog treinkaartjes willen reserveren, dan kunnen wij dit voor je doen. Je hoeft ons alleen, maar even te ‘e-mailen‘!

Het jaar van de ‘Rat’

Elk Chinees Nieuwjaar staat in het teken van een dier uit de Chinese astrologie. In totaal zijn er 12 dieren: Rat, Stier, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Stier, Hond en Varken. Op 25 januari 2020 begint het jaar van de ‘Rat’, dit duurt tot 11 februari 2021, dan begint het jaar van de “Stier”.

Na een cyclus van 12 jaar is het dus weer het jaar van de ‘Rat’.

Mijn ervaring is dat Chinezen vaak naar je geboortedatum vragen en dan uitrekenen welk ‘dier’ je bent. Elk dier heeft positieve eigenschappen en omdat jij in hetzelfde jaar bent geboren, ben je geacht om dezelfde eigenschappen te bezitten…

Voor meer informatie over dit onderwerp kan je de Engelstalige Wikipedia bezoeken.

Lentefestival en Chinees Nieuwjaar het jaar van de Rat
Chinees Nieuwjaar

Een gelukkig Lentefestival!
春节快乐
chūn jiē kuài lè!

Voor meer informatie over ‘Treintypen in China: hogesnelheidstreinen en slaaptreinen‘ of over de ‘Accommodaties & Voorzieningen‘ in deze treinen. Voor treinroutes ‘Populaire treinreizen in China ‘ en je treintickets boeken: ‘Boeken treinkaartjes‘.