Accommodaties in de treinen

Treinen in China hebben over het algemeen de beschikking over drie verschillende soorten accommodaties dit zijn: bedden, stoelen en staanplaatsen. Deze accommodaties kan je weer verder onderverdelen naar:

  • Bedden
   • Luxe zachte bedden
   • Zachte bedden
   • Harde bedden
  • Stoelen
   • Businessclass stoelen
   • 1ste klas stoelen
   • 2de klas stoelen
   • Zachte stoelen
   • Harde stoelen
  • Staanplaatsen

Misschien, denk je nu wel dat: een hard bed of harde stoel een helse rit op zal leveren omdat het uit een plank bestaat waarop je kunt liggen of zitten. Gelukkig is dit echter niet het geval, het zijn benamingen van de Chinese spoormaatschappij en die wij hier aanhouden. Harde stoelen kan je vergelijken met de stoelen en banken in de Nederlandse tweedeklas en harde bedden hebben gelukkig gewoon de beschikking over een matras, deken en een kussen…

Bedden in K, T, Z & 4 Cijfer treinen

In elke K, T, Z & 4 Cijfer trein zijn zachte bedden en harde bedden aanwezig. Luxe zachte bedden zijn echter maar in een zeer beperkt aantal treinen beschikbaar.

 • Zacht bed: reizen met een zacht bed is een uitstekende manier om China te verkennen. Het is een comfortabele en snelle manier om lange afstanden af te leggen. Een compartiment van zacht bed, bestaat uit: een afsluitbare ruimte, met daarin vier opgemaakte bedden twee aan elke zijde, een stopcontact en een tafeltje. Het is gebruikelijk dat de onderste twee bedden overdag worden gebruikt om op te zitten.Een treinkaartje voor een zacht bed, geeft je recht op: toegang tot de ‘luxe’ wachtruimte op het treinstation.
 • Hard bed:  een hard bed is een goedkope en comfortabele manier om China te verkennen. Een hard bed is goedkoper dan een zacht bed, omdat er: inplaats van vier bedden zes bedden zijn die iets minder breed en zacht zijn, er geen stopcontact aanwezig is en omdat je de ruimte niet kan afsluiten. Er is een klein prijsverschil in de bedden, het onderste bed is het duurst, het bovenste bed het goedkoopst en het middelste bed zit daartussenin. Ook een hard bed is opgemaakt en ook hier is het gebruikelijk dat de onderste twee bedden overdag worden gebruikt om op te zitten.
 • Luxe zacht bed: een zeer beperkt aantal treinen heeft de beschikking over een compartiment met luxe zachte bedden. Dit is een afgesloten ruimte met daarin 2 bedden boven elkaar, er is een toilet met kraan en wasbak aanwezig en ook een stopcontact. Een aantal treinen tussen bijvoorbeeld: Beijing – Xian – Beijing, Xian – Shanghai – Xian en Beijing – Harbin – Beijing zijn uitgerust met deze klasse.Een treinkaartje voor een luxe zacht bed, geeft je recht op: toegang tot de ‘luxe’ wachtruimte op het treinstation.

Stoelen in C, D en G-hogesnelheidstreinen

In de C, D en G-hogesnelheidstreinen zijn de volgende categorieën stoelen beschikbaar: 1ste klas stoelen en 2de klas stoelen. G-treinen hebben daarnaast ook nog businessclass stoelen.

 • 1ste klas stoel: alleen beschikbaar in C, D en G-treinen. Een 1ste klas stoel in China is luxer dan een 1ste klas stoel in Nederland, er is meer zitruimte aanwezig. Een 1ste klas stoel is een zeer comfortabele manier om overdag lange afstanden af te leggenStoelverdeling: 4 stoelen in een rij met een gangpad in het midden.Een treinkaartje voor een 1ste klas stoel, geeft je recht op: toegang tot de ‘luxe’ wachtruimte op het treinstation.
 • 2de klas stoel: alleen beschikbaar in C, D en G-treinen. Het verschil met een 1ste klas stoel is dat er iets minder zitruimte is. Een 2de klas stoel in China kan je vergelijken met een 1ste klas stoel in Nederland. Ook een tweedeklas stoel is een uitstekende manier om overdag grote afstanden af te leggen.Stoelverdeling: 5 stoelen in een rij, 3 stoelen een gangpad en dan weer 2 stoelen.
 • Businessclass stoel: in G-treinen zijn er daarnaast ook businessclass stoelen beschikbaar, dit zijn zeer luxe stoelen. Deze stoelen zijn vergelijkbaar met first class stoelen in een vliegtuig. Het zijn individuele verstelbare stoelen met een eigen entertainmentsysteem daarnaast wordt er een maaltijd, drinken en snacks geserveerd en is er een stopcontact en Wifi beschikbaar.Een treinkaartje voor een businessclass stoel, geeft je recht op: toegang tot de ‘luxe’ wachtruimte op het treinstation.

Stoelen in de K, T, & Z-treinen

In de K, T, & Z-treinen zijn de volgende categorieën stoelen beschikbaar: zachte stoelen, harde stoelen en staanplaatsen.

 • Zachte stoel: Een zachte stoel is een ruime comfortabele stoel en een goede manier om overdag met de trein te reizen. Slechts een beperkt aantal treinen heeft zachte stoelen.
 • Harde stoel: Een harde stoel is de goedkoopste manier om nog enig sinds comfortabel te reizen. De zitplaats in kleiner en minder comfortabel dan een zachte stoel. Qua zitcomfort kan je het vergelijken met de tweedeklas in oude Nederlandse treinen.
 • Staanplaats: Als alle kaartjes uitverkocht zijn en je wilt toch nog reizen kan je een staanplaats kopen. Staanplaatsen zijn evenduur als harde stoelen. Het is een goede manier om in contact te komen met de arbeidersklasse maar echt comfortabele is het niet, wel een ervaring…

Voorzieningen

Over het algemeen is er in elke wagon heet water beschikbaar, zijn er toiletten aanwezig en een aantal wastafels.

 • Water: kokend heet water is beschikbaar, dit water kan je drinken of je gebruikt het zoals veel Chinezen en goed geïntegreerde Nederlanders om thee of instant noodles te maken.
 • Toiletten: meestal zijn er 1 of 2 toiletten per wagon aanwezig. In de Z, T, K & 4 Cijfer treinen zijn dit over het algemeen hurktoiletten en in de C, D en G-hogesnelheidstreinen ‘normale’ Westerse toiletten.
 • Restaurantwagon: langeafstandstreinen hebben over het algemeen een restaurantwagon waar je kan eten en drinken. Daarnaast komen ze ook regelmatig langs met een trolley, waar je snacks kan kopen zoals: instant noodles, koffie, popcorn, chips, fruit, snoepjes of drinken.
 • Roken: is verboden behalve op sommige locaties in de T, K & 4 Cijfer treinen.

!Tip, neem in China altijd wc-papier mee het maakt niet uit waar je heengaat of je nu gaat eten of naar de toilet gaat, het is beter om het zelf bij je te hebben dan zonder komen te zitten!

Lees hier over de verschillende treinen in China: “Treintypen in China: hogesnelheidstreinen en slaaptreinen” of over de “Accommodaties & Voorzieningen” in deze treinen. Voor treinroutes “Populaire treinreizen in China” en hier kan je treintickets bestellen: “Bestellen treintreintickets“.