Treintypen in China

Om efficiënt je reis te plannen, is het belangrijk om de verschillende treintypen te kunnen onderscheiden. De treinen in China kunnen worden onderverdeeld in verschillende klassen, die variëren in: snelheid en accommodatie.

De naam van een trein is opgebouwd uit: een letter en een aantal cijfers of alleen maar uit cijfers, bijvoorbeeld:
 • D28 van Harbin West naar Beijing.
 • G7005 van Nanjing naar Shanghai.
 • 2671 van Taiyuan naar Xian.

De eerste letter geeft aan wat voor klasse trein het betreft, de verschillende klassen zijn: C, D, G, K, T, & Z daarnaast is er ook een klasse met alleen maar cijfers.

 • C, D, & G-treinen: zijn over het algemeen hogesnelheidstreinen die alleen overdag tussen grote steden rijden en alleen zitplaatsen hebben.
 • K, T, & Z-treinen: rijden 24 uur per dag, tussen grote steden en normale steden en hebben zitplaatsen en slaapaccommodaties.
 • 4 Cijfer treinen: rijden 24 per dag, maar stoppen in vergelijking met de K,T & Z-treinen ook in kleine steden en doen daarom langer over dezelfde route. 4 Cijfer treinen zijn uitgerust met zitplaatsen en slaapaccommodaties.

Hogesnelheidstreinen: C, D & G treinen

 • C-trein: dit is de snelste trein op het spoor in China, het is een zogenoemde kogeltrein. Slechts op een beperkt aantal trajecten beschikbaar, zoals: Chengdu – Leshan – Chengdu, Beijing – Tianjin – Beijing en Guangzhou – Shenzhen – Guangzhou. Een C-trein heeft de beschikking over: businessclass stoelen, 1ste klas stoelen en 2de klas stoelen.
 • D-trein: dit is een hogesnelheidstrein die tussen grote steden rijdt. Een D-trein heeft de  beschikking over: 1ste klas stoelen en 2de klas stoelen. Tijdens drukke periodes worden er op een aantal trajecten D-treinen met zachte bedden ingezet, bijvoorbeeld op het traject: Beijing – Xian, Beijing – Shanghai en Shanghai – Shenzhen. 
 • G-trein: dit is een langeafstand-hogesnelheidstrein die tussen grote steden rijdt. Een G-trein heeft de beschikking over: businessclass stoelen, 1ste klas stoelen en 2de klas stoelen.

Normale snelheidstreinen: : Z, T, K & 4 Cijfer treinen

 • Z-trein: dit is een snelle slaaptrein die een beperkt aantal grote stations aandoet en wordt ingezet op populaire routes. Een Z-trein is de perfecte manier om tussen verschillende interessante steden te reizen, bijvoorbeeld tussen: Beijing – Xian, Shanghai – Chengdu en Beijing – Harbin. Over het algemeen vertrekt een Z-trein in de avond en arriveert hij de volgende morgen op het eindpunt. Deze trein heeft de beschikking over: harde bedden en zachte bedden. Een zeer select aantal treinen heeft ook: luxe zachte bedden, bijvoorbeeld op het traject Beijing – Xian en Beijing – Shanghai.
 • T-trein: dit is een snelle trein net zoals de Z-trein maar stopt op iets meer stations en heeft daardoor een iets langere reistijd. Een T-trein heeft de beschikking over: harde stoelen, zachte stoelen, harde bedden en zachte bedden en soms een aantal luxe zachte bedden.
 • K-trein: dit is een snelle trein net zoals een T-trein, maar hij stopt op nog meer stations en heeft daardoor een langere reistijd. Een K-trein heeft de beschikking over: staanplaatsen, harde stoelen, harde bedden en zachte bedden.
 • 4 Cijfer trein: dit is de langzaamste trein omdat deze elk station op de route aandoet. Een 4 Cijfer trein heeft de beschikking over: staanplaatsen, harde stoelen, harde bedden en zachte bedden.

Lees hier over “Accommodaties & Voorzieningen” of over “Populaire treinroutes in China“.